Blog: Wat is het verschil tussen de verschillende vestsluitingen?
Deze vraag hoor ik regelmatig. Eigenlijk is het zo dat er voor elke sjaal, vest of omslagdoek wel een passende sluiting is. Voor kwetsbare stoffen wil je geen speld waar je een gat mee in de stof prikt. Voor grove stoffen is een speld met een pin ideaal. Hieronder leg ik de verschillen tussen de sluitingen uit.
Wat is een vestsluiting?
Een vestsluiting (of vestclip) werkt met klemmetjes en gebruik je voor een vest waar geen sluiting op zit. Aan beide zijde zet je een klemmetje op de stof waardoor je je vest bij elkaar houdt en je vest niet openvalt. De ene persoon vind het prettiger de sluiting hoog te zetten, de ander juist laag. Dat is dus net wat je zelf fijn vind of leuk vind staan. De vestsluitingen maak ik allemaal zelf en er zijn heel veel verschillende! Hoe breder de sluiting is, hoe verder je vest open blijft. De vestsluitingen zijn onderverdeeld in 2 categorieën (smal en breed). Helemaal dicht gaat je vest met deze sluiting niet. Dan kun je beter een vestspeld gebruiken. Sommige gebruiken deze sluitingen ook om een sjaal of omslagdoek vast te zetten.
Wat is een vestspeld?
Een vestspeld is het idee van een veiligheidspeld maar dan met een mooie versiering erop. Je kunt ze gebruiken voor vesten, sjaals en omslagdoeken. Deze zou ik niet voor dunne kwetsbare stoffen gebruiken omdat je deze echt door de stof heen prikt. Bij grove stoffen zie je het gaatje waarschijnlijk niet maar bij dunne kwetsbare stoffen wel. Bij deze spelden leg je de lagen stof over elkaar heen en sluit het vest of de sjaal of omslagdoek dus helemaal. Ze zijn er met 5 verschillende kleuren frames (zilverkleur, black nickel, brons, goudkleur en roségoud).
Ook deze vestspelden maak ik zelf en er zijn heel veel verschillende. Ik vind deze zelf superhandig om een sjaal bij elkaar te houden zodat hij niet wegwaait als je in de wind fietst of loopt.
Wat is een vestspeld met pin?
Deze spelden zijn ideaal voor gehaakte of gebreide vesten, sjaals of omslagdoeken. Ze zijn alleen geschikt voor materialen waar je doorheen kunt steken. Het moet dus een beetje open structuur zijn. De pin die erbij zit is niet scherp. Je legt beide lagen stof over elkaar, legt de ring eroverheen, steek nu door de beide lagen binnen in de ring de pin erdoor en laat de pin ook binnen de ring er weer uitkomen. Zo zet je de ring op de stof vast en houdt je beide lagen bij elkaar. Zie de foto hieronder.
Wat is een sjaalriempje?
Een sjaalriempje is een kort imitatieleren bandje met drukknopen. Dit riempje doe je om de uiteinden van je sjaal zodat je sjaal niet openwaait. Het is een setje van 2 riempjes, een korte en een iets langere. Zo heb je altijd de juiste maat voor je sjaal. Voor dikkere sjaals kun je de 2 riempjes aan elkaar vast maken en dan om je sjaal doen.
Wat is een sjaalklem of sjaalring?
Een sjaalklem is hetzelfde idee als een sjaalriempje maar het werkt net even anders. Bij de sjaalringen haal je eerst de ene punt van de sjaal door de ring en dan via de andere kant de andere punt erdoor. Deze ringen zijn van metaal en zijn er in verschillende kleuren (oudzilver, oudgoud en roségoud). Aan de onderkant hangt een bedel of andere versiering. Ook deze sluitingen maak ik zelf. Deze ringen zijn alleen geschikt voor dunne (zomer)sjaaltjes. Dikkere sjaals passen niet door de ring.
Je kunt ook een magneetbroche gebruiken
Met een magneetbroche kun je prima dunne stoffen bij elkaar houden zoals een dun sjaaltje of een dun vest. Voor dikke stoffen zijn ze minder geschikt omdat de kracht van de magneet dan niet sterk genoeg is. Let wel, als je ergens achter blijft hangen kan de magneet loslaten door de kracht die erop komt te staan. Magneetbroches zijn overigens niet geschikt voor mensen die een pacemaker hebben. Dan zou je eventueel ook nog een gewone broche kunnen gebruiken alleen prik je dan wel een gaatje door de stof dus bij kwetsbare stoffen is dit niet ideaal.